avaruus
ETUSIVU --- Öljyvärimaalauskurssi --- Maalaukset --- Doom kenttä jt.wad --- Keskiaikainen musiikki --- Kirja esittelyjä --- Linkit

Kirjaesittelyjä ja arvioita

Täällä on arvioituna kirjoja, joista useimmat ovat vakava-aiheisia.

- Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana (2017)

Kirja kertoo ilmastonmuutoksesta Suomen näkökulmasta. Tässä ei maalailla uhkakuvia tai perehdytä kovin tarkkaan ilmastonmuutokseen, vaan kerrotaan suomalaisista, joiden työ liittyy jotenkin ilmastonmuutokseen, esim. lapissa työskentelevistä tutkijoista. Muita tarkastelun kohteita on maanviljelijät, arktisen alueen öljynporaus ja Greenpeace, metsäteollisuus, biotalousyrittäjät ja Pentti Linkola jne. Tällä sivulla mainittu tarina Pääsiäissaarista ei pidäkkään paikkaansa tämän kirjan mukaan. Kuulemma pääsiäissaarelaiset olivat sopeutuneet resurssien hupenemiseen ja eurooppalaiset löytöretkeilijät eivät olleet tunnistaneet heidän viljelyskasvejaan. Kirja oli Finlandia ehdokas ja voittanut Kanava-palkinnon.

- Anna-Maria Isola ja Esa Suominen: Suomalainen köyhyys (2016)

Monesti köyhyydestä puhutaan tilastoina että paljonko ostovoima on laskenut viime vuosina, tai kuten tällä sivuilla olevissa kirjoissa että jos luonnonvarat hupenevat näin paljon niin kuinka paljon ihmiset köyhtyvät suhteessa. Tässä kirjassa on annettu esimerkkejä suomalaisesta köyhyydestä siten, että ei tulisi mitään yhtä stereotypiaa vaan että esimerkit poikkeavat toisistaan jolloin tulee monenlaista tarinaa. Siellä on yksi hikikomorikin päässyt mukaan kirjaan kun herää kolmelta iltapäivällä ja sitten pelaa tietokonepelejä 14 tuntia putkeen, jonka jälkeen taas nukkumaan. Kirjan kirjoittaneella tutkijalla on ideoita köyhyyden hillitsemiseksi kirjan lopussa.

- Mikael Brunila ja Kimmo Kallio (toim.): Verkko suljettu (2014)

Lainaus kirjasta: Karl Marxia mukaillen voidaan sanoa, että reaaliaikaisen tietovirran tarjoamat mukavuudet - nettipeliyhteisöt, YouTuben kissavideot, Spotifyn musiikin aarreaitta - ovat tavallaan tämän päivän oopiumia kansalle ja hengettömien olosuhteiden henki. Kirja kertoo internetin nykytilasta ja miten internet mullistui vuodesta 2007 alkaen somen ja älykännyköiden myötä. Kirjassa kerrotaan myös kansalaisten massavalvonnasta ja tunneleista, joilla yritetään välttää valvontaa. Venäjän internetille on myös oma lukunsa. Kirjassa on ajankohtaista tietoa aina 2014 kesään asti. Viimeinen sivunumero on 275.

- Rauli Partanen ja kumppanit: Suomi öljyn jälkeen (2013)

Vihdoinkin suomenkielinen öljyhuippu kirja! Kirjassa on huolellisesti käyty läpi energiantuotannon ja energian käytön eri osa-alueita. Kirjassa on myös paljon ajankohtaista tietoa näin vuonna 2013. Kannattaa lukea vielä kun kirjan tiedot ovat tuoreet! Ja on tämä muutenkin parempi kuin nuo englanninkieliset öljyhuippu kirjat jotka ilmestyivät aiemmin.

- James Lovelock: The Vanishing Face of Gaia (2009)

Kirja kertoo ilmastonmuutoksesta ja Gaia teoriasta. Kirjan kirjoittaja on kehittänyt teorian jonka mukaan Maapallo on elävä olento ja nimittää sitä Gaiaksi. Kirjassa on suppeasti selitetty ilmastonmuutoksen vaaroista. Kuulemma lamalla saattaa olla yllättäviä vaikutuksia, sillä teollisuus päästää ilmaan aerosoleja, jotka heijastavat auringonvalon ja lämpösäteilyn takaisin avaruuteen. Nyt kun teollinen tuotanto romahtaa, niin aerosolit haihtuvat ja ilmastonmuutos kiihtyy, vaikka ihminen päästäisi vähemmän kasvihuonekaasuja. Olemme kirottuja teimme mitä hyvänsä. Kirjassa on pohdittu vastamyrkkyjä kasvihuonekaasuille. Kuulemma ilmaan voisi päästää tiettyjä kemikaaleja, jotka lievittävät kasvihuonekaasujen vaikutusta. Lisäksi kasvihuonekaasuja voisi haudata maan alle. Kirjassa on kannanotto ydinvoiman puolesta ja tuulivoimaa vastaan. Kirjassa ei kovin tarkkaan selitetä Gaia teoriaa. Kirja on lähinnä puolustuspuheenvuoro miksi hän on kehittänyt sellaisen teorian kun kritiikkiä sataa vasemmalta ja oikealta että tuohan on ihan hullua. Kirja on aika lyhyt, 162 sivua varsinaista tekstiä. Se on varsin Britannia keskeinen. En suosittele ainoaksi ilmastomuutoskirjaksi. Ehkä jos haluaa tuoreen kirjan aiheesta näin keväällä 2009 niin ehkä sitten. Kirja ilmestyi Briteissä helmikuussa 2009.

- Pasi Toiviainen: Ilmastonmuutos. Nyt. (2007)

Pasin ilmastonmuutos kirja on kuin Fred Pearcen tai Mark Lynaksen ilmastonmuutoskirja, eli kirjassa kerrottaan millaisia uhkakuvia ilmastonmuutos asettaa ihmisille ja todetaan, että uhka on paljon vakavampi mitä meille on kerrottu. Länsimaisen sivistyksen loppu on hyvin mahdollista. Pahimmillaan ihmiskunta voi kuolla sukupuuttoon. Tässä on se etu noihin ulkomaalaisten kirjoittamiin kirjoihin, että se on suomen kielellä kirjoitettu ja siinä käsitellään myös Suomen tilannetta, eikä vain Britannian tai Usan tilannetta. Sivulla 355 on yksi paha kohta: "Jos teollisuuskemistit olisivat valmisteitaan kehitellessään sattuneet suosimaan bromia kloorin sijaan, se olisi ollut lorun loppu. Koska ilmakehässä bromi tuhoaa otsonia lähes 100 kertaa klooria tehokkaammin, valtaosa otsonikerroksesta olisi menetetty jo ennenkuin ongelmaa olisi havaittu." Tähän asti olemme onnistuneet väistelemään luoteja. Bromi on kuulemma kalliimpaa kuin kloori, joten sitä ei siksi otettu käyttöön. Kannattaa enemmin tämä lukea kuin noita ulkomaalaisten tekemiä kirjoja jos on ilmastonmuutoksesta kiinnostunut ja aikoo lukea vain yhden kirjan. Sitten jos suomen kielellä haluaa lisämateriaalia niin Al Goren ilmastonmuutos dokumentti suomeksi tekstitettynä on hyvä. Kirja on myös hyvä vaikka olisi lukenut muita kirjoja aiheesta, koska tässä tulee jonkin verran uutta asiaa. 400 sivua.

- Richard Heinberg: Peak everything (2007)

Kirja sisältää teorisointia mitä tapahtuu kun luonnonvarat kuluvat loppuun ja ilmasto lämpenee. Se ei sovellu ensikertalaiselle joka on vasta tutustumassa aiheeseen. Kirjan pohjaksi pitäisi lukea ainakin yksi kirja öljyhuipusta ja ilmastonmuutoksesta jotta pysyisi kärryillä mistä kirjassa puhutaan. Kirja ei sisällä yksityiskohtaista kuvausta yksi kerrallaan kun öljy, hiili, vesi, jne. loppuu. Aiheita ovat mm. miten nykyihminen on tehnyt itsestään riippuvaisen koneista ja miten epäesteettisiä nykytuotteet ovat verrattuna entisaikojen käsin tehtyihin tavaroihin. Eräässä luvussa kerrotaan miten Usa nousi kukoistukseensa ja toisessa on fiktiivinen tarina tulevaisuudesta tulleesta kirjeestä, jossa maalaillaan piruja seinille. Kirja on ihan hyvin kirjoitettu. Välillä käytetään vähän vaikeita sanoja ehkä. 200 sivua.

- Fred Pearce: The Last Generation (2006)

Kirja käsittelee ilmastonmuutosta. Kirjoittajan mukaan kirjan nimi ei viittaa siihen, että ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon, vaan siihen että olemme viimeinen sukupolvi, joka saa nauttia tasapainoisesta ilmastosta. Maapallon historiassa on ollut kaksi jaksoa, jolloin ilmasto on ollut tasapainossa, silloin kun se oli lumipallo ja nykyaika. Kirjassa käsitellään eri ilmastomuutoksen tuomia uhkakuvia ja mitkä siihen vaikuttaa. Mukana on vanhoja ja uusia, merenpinnan nousu, metaanipierut, Amazonin palaminen ja muuttuminen aavikoksi, Aasian monsuunien tyrehtyminen, ilmakehää puhdistavien hiukkasten ylikuormittuminen ja loppuminen, otsoniaukko, Golf-virran hyytyminen, miten savusumu ja pilvet vaikuttavat ilmastoon jne. Kuulemma IPCC:n mallit hiljalleen tapahtuvasta muutoksesta eivät pidä paikkaansa. Länsi-Antarktis voi romahtaa päivässä mereen. Ilmasto voi mennä parissa vuodessa täysin sekaisin. Muuttujia on paljon ja tietoa ei ole tarpeeksi, ei voida sanoa mitään varmasti. Kirjan kieli on aika monimutkaista, mutta siinä ei jaaritella pahemmin turhia. Sivuja on 300.

- Al Gore: An Inconvenient Truth (2006)

Kirja on entisen Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan kirjoittama kirja ilmastonmuutoksesta. Se on melkein kuin kuvakirja. Kirjaa komistavat isot ja kauniit värikuvat isofonttisella kuvatekstillä varustettuna. Kirjan kieli on hyvin selkeää ja menee suoraan asiaan. Kirjassa esitellään havainnollisesti perusasiat ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista. Asiat väännetään rautalangasta jolloin yksinkertaisemmallekkin kaverille menee jakeluun mistä on kyse. Välillä vastaan tulee keltataustaisia sivuja, jossa herra Gore selittää elämästään. Ne ovat tylsiä ja hyppäsin ne yli. Kirjan lopussa Gore toteaa että monet siirtyvät kiistämisvaiheesta epätoivoon, vaikka toivoa on. Gore antaakin sitten vinkkejä miten voi omalta osaltaan vähentää päästöjä. Vinkit ovat ihan fiksuja ja monia niistä voi suomalaisetkin toteuttaa. Siinä tulee mieleen kaiken sen kirjan tarjoaman myllytyksen jälkeen Linkolan sutkautus, että nykyaikainen ympäristöliike on sama jos omistaisi täysin merikelvottoman veneen ja lähtisi korjaamaan tilannetta asentamalla siihen lasikuitupinnoituksen. Sivuja on noin 320, mutta luettavaa on vähän.

- Elizabeth Kolbert: Field notes from a Catastrophe (2006)

Kirja käsittelee ilmastonmuutosta. Kirjassa käydään läpi mm. miten Alaskassa on ilmasto muuttunut, miten eliölajit sopetutuvat ilmastonmuutokseen, miten vedenpinta saattaa nousta, Kioton sopimuksen aiheuttamaa keskustelua käydään läpi. Jos vertaa tätä High Tide kirjaan, niin tämä on ehkä enemmän asiapitoisempi kuin High Tide, joka on enemmän kertomuksen tai matkapäiväkirjan kaltainen. Se tekee tästä ehkä tylsemmän lukukokemuksen. Kirjassa käytetyt amerikkalaiset mittayksiköt, farenheitit ja jalat käyvät hieman hämäämään kun yrittää hahmottaa mistä on kyse. Luettavaa on aika vähän, vajaa 200 sivua ja sivut ovat pieniä.

- Nostradamuksen ennustukset kommentaareineen (2002)

Tässä kirjassa on esitetty kaikki Nostradamuksen ennustukset sekä alkuperäiskielellä ranskaksi, että suomeksi käännettynä. Kirjan lopussa on tulkinta mitä ennustus mahdollisesti tarkoittaa. Kuulemma esimerkiksi natsit toisessa maailmansodassa tulkitsivat ennustuksia, jonka avulla estettiin Hitlerin salamurha.

Eräänä esimerkkinä kuudennen centurion 97:s jae. Viidessä ja neljässäkymmenessä asteessa taivas palaa, tuli lähestyy suurta uutta kaupunkia, yhtäkkiä valtaisa liekki leimahtaa, kun normannit halutaan panna koetukselle.

Kirjan selityksen mukaan New York tuhotaan ydinohjuksella. Nostradamus käyttää New Yorkista nimitystä suuri uusi kaupunki.

Eri foorumeilla ja medioilla kerrotaan miten Nostradamus on ennustanut sitä ja tätä. Kirjaa selaamalla olen todennut että monet näistä väittämistä eivät pidä paikkaansa. Jos joku väittää Nostran ennustaneen niitä ja näitä niin voidaan pyytää että mikä mikä centurio ja mikä jae, niin tästä kirjasta voi tarkistaa asian paikkaansa pitävyyden. Tämä kirja on melkein yleissivistystä, mikä ei tarkoita sitä että se pitäisi lukea kannesta kanteen, vaan että sieltä voi käydä tarkistamassa mitä Nostradamus on ennustanut.

- Kenneth S. Deffeyes: Beyond Oil (2005)

Kirjassaan Deffeyes esittää hurjan väitteen. Öljyhuippu tapahtuu vuoden 2005 kiitospäivänä hänen laskelmiensa mukaan tai vähän sen jälkeen. Muuten kirja onkin vaikeaselkoista, teknistä ja sisältää vähän asiaa. Kirjailija toivoisi lisää ydinvoimaa kompensoimaan tulevaa energiavajetta ja miksei myös ilmalaivojakin?

- Matthew R. Simmons: Twilight in the Desert (2005)

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi on uhonnut, että maan öljyvarat riittävät seuraavat sata vuotta nykyisellä tuotannolla ja jos käyvätkin vähiin, niin Jumala luo sitä lisää. Kirjassaan Simmons pyrkii kyseenalaistamaan Saudi-Arabian öljyvarojen riittävyyden. Saudi-Arabian öljy on peräisin kourallisesta jättikokoisista öljylähteistä. Kun nämä lähtevät ehtymään niin se on menoa. Näin voi tapahtua milloin tahansa. Kirjan teksti on hyvin teknistä ja vaikeasti ymmärrettävää. Sen verran selvisi kuitenkin, että miehen tietojen mukaan kaikissa SA:n öljylähteissä on jotain vikaa. Perusongelma on paineen laskeminen. Tätä on pyritty korjaamaan pumppaamalla vettä öljylähteeseen jotta paine säilyisi korkeana. Tämä voi johtaa lopulta siihen, että öljy, maakaasu ja vesi sekoittuvat täydelliseksi puuroksi, paine romahtaa ja jäljelle jäävät öljyt jäävät ikuisesti maan uumeniin. Matthew Simmons on ammatiltaan investointipankkiiri, sekä entinen presidentti Bushin energianeuvonantaja. Varsinaista tekstiä liitteet poislukien on 350 sivua.

- Jared Diamond: Romahdus (2005)

Kirjassa käsitellään menneitä ja nykyisiä yhteiskuntia, jotka ovat romahtaneet ympäristöongelmien takia. Klassisena esimerkkinä tarjoillaan Pääsiäissaarta, jota komistaa komeat kivipatsaat. Saari sijaitsee keskellä ei-mitään keskellä tyyntä valtamerta. Se oli alunperin tuuhean viidakon peitossa, mutta metsät hakattiin ja se on nyt autiomaata. Saaren väkiluku romahti ja vajosi kannibalismiin. Pääsiäissaarelaisen pahin mahdollinen loukkaus onkin että "hampaassani on juuttuneena äitisi lihaa". Muita esimerkkejä romahtaneista yhteiskunnista on Pitcairin- ja Hendersoninsaaret, Anasazit, Mayat ja norjalaisten Grönlanninsiirtokunta. Kirjassa puhutaan myös nykyaikaisista yhteiskunnista, miten ne ovat matkalla tuhoon tuhoamalla oman ympäristönsä. Ympäristö on kuin pankkitilillä olevaa rahaa, jota törsäämme. Uutta rahaa ei tule törsätyn tilalle. Pian olemme konkurssissa. Diamond sanoo olevansa "varovaisen optimistinen". Jos tämä kirja on optimistinen, niin kuinkahan synkkä kirjasta olisi tullut jos se olisi kirjoitettu pessimistiseksi? Kirjassa on 550 sivua varsinaista tekstiä.

- Mark Lynas: High Tide (2004)

Kirja käsittelee ilmastonmuutosta. Se ei ole tieteellinen julkaisu, vaan tarina, jossa kirjan kirjoittaja on kiertänyt maailmaa ja kysellyt ihmisiltä miten on ilmoja pidellyt. Alaskassa ei tule enää pysyviä 40:n asteen pakkasia ja tuholaiset ovat syöneet kaikki puut kun ovat päässeet menestymään siellä. Tyynenmeren Tuvalun saarilla korallit ovat tuhoutuneet lämmenneen meren takia. Kiina on muuttumassa autiomaaksi täyttä häkää. Perun vuoristosta on ikilumi sulamassa pois. Kaiken kaikkiaan mainio kirja ilmastonmuutoksesta varsinkaan kun muitakaan ei ole.

- Michael C. Ruppert: Crossing the Rubicon (2004)

- Pentti Linkola: Voisiko elämä voittaa? (2004)

Kirjassaan Linkola tuomitsee väestön kasvun ja talouskasvun. Talouskasvu on paha ja lama on hyvä. Syntyvyyttä pitäisi rajoittaa. Kuulemma kaikki Suomen metsät on hakattu niin että jäljellä on pelkkä aavikko tai pensasaro. Sitten jos kissat päästäisi vielä kaikki vapaaksi niin tuho olisi lopullinen. Linkola esittää kirjan lopussa ratkaisun millä vältetään ihmiskunnan sukupuutto. Lyhyesti: ihmiskunnan olisi palattava keskiajalle. Kirja on kirjoitettu erittäin hyvällä Suomen kielellä, että jo sen perusteella voi suositella kirjaa.

- Emmanuel Todd: Imperiumin jälkeen (2003)

Emmanuellilla on meriittinä mm. se että hän ennusti oikein Neuvostoliiton romahduksen. Nyt hän ennustaa, että Yhdysvallat romahtaa. Kirja on hieman puiseva. Kirjoittaja tukeutuu monesti tilastomatematiikkaan terästääkseen väitteitään.

- Richard Heinberg: The Party's Over (2003)

Kirjassaan Heinberg totetaa tieteellisen faktan että öljy on rajallinen luonnonvara, joka loppuu joskus. Se ei lopu kuin seinään, vaan öljyn tuotanto noudattaa Hubbertin käyrää, joka on kilistin kellon muotoinen. Jossain vaiheessa öljyn tuotanto kääntyy laskuun, eli tulee niinsanottu peak oil ilmiö, jolla on vakavat taloudelliset seuraukset. Kirjassa on käsitelty perusteellisesti mitä energia ylipäätään tarkoittaa ja miten ihminen on hyödyntänyt energiaa aikojen saatossa. Vaihtoehtoiset energiamuodot käydään kaikki läpi vedystä tuulivoimaan ja todetaan että mikään niistä ei voi täysin korvata öljyä, koska öljy on vertaansa vailla oleva energiapakkaus. Lopuksi tarjoillaan ohjeita, miten varautua tai ainakin lievittää peak oilin seurauksia.

- Richard Heinberg: Powerdown (2004)

Tämä on jatko-osa Party's over kirjalle. Tässä kirjassa Heinberg lyö uuden vaihteen silmään ja totetaa että peak oil on tapahtumassa nyt lähiaikoina. Hän manaa Yhdysvaltain johdon, joka on selvästi suunnittelemassa taistelua maailman lopuista öljyvaroista. Hän peräänkuuluttaa energian kulutuksen rauhanomaista vähentämistä ja mainitsee esimerkiksi Kuuban joka joutui öljysaartoon ja siitä huolimatta pärjäsi ihan hyvin. (toisaalta P-Korea pärjäsi vähän huonommin) Hän puhuu vielä uusista vaihtoehtoisista enegiamuodoista, haukkuu nekin huonoiksi ja jos toimivatkin niin aiheuttavat niin hirveän kasvihuoneilmiön, joka tuhoaa maapallon.

- Michael Moore: Mikä maa, mikä planeetta? (2004)

Tämän kirjan tarkoituksena oli estää Bushin uudelleenvalinta vuoden 2004 presindentinvaaleissa. No, se epäonnistui. Moore kirjoittaa humoristisesti ja teksti on helppolukuista, vaikka poliittinen teos onkin. Kirjassa käydään läpi Bushin kytkökset Bin Ladeneiden sukuun ja kaikki mahdollinen josta voi Bushia pilkata. Kirjan sijasta voi katsoa Farenheit 911 dokumenttielokuvan, jossa on käsitelty aika pitkälti samat asiat kuin tässä kirjassa. Kirja on kyllä hieman laajempi, kuin elokuva.

ETUSIVU Öljyvärimaalauskurssi Maalaukset Doom kenttä jt.wad Keskiaikainen musiikki Kirja esittelyjä Linkit

Valid XHTML 1.0 Strict

jäynä (älä klikkaa)