Öljyvärimaalaus

  1. YLEISTÄ
  2. VARUSTEET
  3. VÄRIT
  4. VALMISTELU
  5. MAALAUS
  6. LOPPUTOIMET

1. YLEISTÄ

Minä en ole ammattimainen maalaaja. Tämä teksti on koottu vanhoista lukioajan monisteista sekä omista kokemuksista. Öljyvärimaalaus on helpompaa kuin esimerkiksi vesivärimaalaus. Jos et pidä vesivärimaalauksesta niin se ei tarkoita sitä ettetkö pitäisi öljyvärimaalauksesta. Öljyväri on kuin hammastahnaa, sitä on helppo hallita ja sillä saa hyvin sekoitettua eri värisävyjä. Yleensä kaikkein hienoimmat ja todentuntuisimmat maalaukset on tehty öljyväreillä. Haittapuolena öljyväreissä on niiden korkea hinta - minimivarustuksen jolla voi lähteä maalailemaan saa ehkä noin viidelläkymmenellä eurolla.

2. VARUSTEET

Maalauspohjana voi käyttää paksua pahvia, kovalevyä (ei tietokoneen) tai kehykseen pingotettua kangasta. Pohja käsitellään aineella, joka ei päästä värin öljyä läpi esim. lateksimaalilla. Yleensä öljyvärimaalaukseen tarkoitetut pohjat ovat valmiiksi pohjustettuja eli käsiteltyjä.

Siveltimiä tulee olla useita, eri kokoisia, tasapäisiä ja tiukkaharjaksisia. Niitä myydään alan erikoisliikkeissä.

Ohentimena käytetään tärpättiä - mieluiten hajutonta - pellavaöljyä ja sivellinten pesuun mielellään mäntysaippuaa. Tärpätti irroittaa myös värin siveltimistä mutta siveltimen karvat voivat tämän jälkeen alkaa sojottaa minne sattuu.

Piirtämiseen hiiltä ja sen kiinnittämiseen fiksatiivia. Lyijykynän jälki katoaa nopeasti jo pienenkin maalikerroksen alle mutta sitä voi käyttää hahmottelemiseen. Mitään piiroksia ei välttämättä tarvi tehdä lainkaan.

Maalauspaletti voi olla oikea tai alumiini-, voi- , tai pergamenttipaperia tms. Värien sekoittamiseen tarvitaan tasainen pohja.

3. VÄRIT

Seuraavassa on ammattilaiselle sopivat värit. Lihavoidulla ovat tärkeimmät värit jotka riittävät ainakin aluksi. Sulkeissa on värin englanninkielinen nimi.

Tuoreet värit eivät tarvitse juuri ohenteita. Vanhat kuivemmat ohennetaan tärpätin ja pellavaöljyn sekoituksella. Värien valonkestävyys ilmoitetaan tähtimerkinnällä. Kolmen tähden merkintä takaa hyvän pysyvyyden. Halvat yhden tähden kiinalaiset värit eivät sekoitu kunnolla. Hyviä värimerkkejä ovat Rowney, Rembrandt, Winsor Newton, Lefranc et Bourgeois, Becker, Talenz ja Blockx.

4. VALMISTELU

Öljyväreistä ja tärpätistä lähtee huuruja, joita haistellessa voi joutua pilveen. Tämän takia olisi hyvä työskennellä hyvin ilmastoidussa tilassa tai ulkona. Jos ilmastointi on huono, sinun ei kannata maalailla samassa tilassa montaa tuntia putkeen. Ennenkuin voit aloittaa maalaamisen, tarvitset edellämainittuja varusteita. Hiili ei ole välttämätön. Tarvitset myös talouspaperia, suttupaperia ja muovimukeja tärpättiä ja pellavaöljyä varten. Pidä kaikki tarvikkeet ulottuvillasi. Maalauspohja tulee sijoittaa pystyasentoon. Mitään erillistä maalaustelinettä ei tarvita jos olet kekseliäs - Pohjan voi kiinnittää vaikka sinitarralla isoon kukkapurkkiin pysyyn. Jos maalaat pöydän päällä, vuoraa se sanomalehdillä. älä pue parhaita vaatteita päällesi maalatessa sillä öljyväri ei lähde suosiolla.

5. MAALAUS

Tärpättiä käytetään vähän samaan tapaan kuin vesivärimaalauksessa vettä. Ensin kostutetaan sivellin tärpätissä, sitten vähän pellavaöljyä ja sitten otetaan maalia ja maalataan. Maali liukenee tärpättiin kuten vesiväri veteen. Tärpätti tulee vaihtaa suht usein kun se tulee likaiseksi. Maalia voi toki käyttää ilman tärpättiä, mutta silloin sitä kuluu enemmän jos se on paksua ja huonosti levittyvää. Minä en enää muista mikä tehtävä pellavaöljyllä oli mutta sitä on aina hyvä ottaa vähän mukaan. Pellavaöljyä tarvitaan vain hyvin vähän mukin pohjalla. Tärpättiä voi kaataa enemmän. Tärpättiä voi käyttää myös pyyhekumina. Laita tärpättiä talouspaperiin ja pyyhi pieleen mennyt kohta pois. Toinen tapa korjata virhe on se että odotat kunnes maali kuivuu ja maalaat uuden version päälle.

Värit sekoitetaan ottamalla siveltimeen useaa väriä. Jos tarvitset jotain väriä paljon, voit sekoittaa värin erikseen ja ottaa sekoitetusta väriklimpistä aina siveltimelä. Kannattaa aina laittaa siveltimeen vähinään kahta väriä, jolloin väreistä tulee elävämpiä.

Väri vaalennetaan:

Väri tummennetaan:

väriympyrä Oheista väriympyrää voi käyttää apuna sekoittaessa värejä. Esimerkiksi violettia saa sekoittamalla punaista ja sinistä keskenään. Väriympyrässä vastakkaiset värit toistensa vastakohta, kuin musta ja valkoinen. Mustaa väriä saa sekoittamalla tummia värejä keskenään. Harmaata saa sekoittamalla mustaa ja valkoista keskenään. Ennen maalausta pohjaan voi myös piirtää luonnoksen kuvasta.

6. LOPPUTOIMET

Pese siveltimet huolella. Jos jätät siveltimen pesemättä se menee piloille. Työn kuivuminen kestää noin kaksi viikkoa. Varo märkää maalia. Laita nimesi ja vuosiluku oikeaan alanurkkaan.


Huom! Sivu kirjoitettu joskus vuonna 1997.

Tämä sivu on open sourcea. Tämä on ollut pohjana Wikikirjaston vastaavaa opasta tehdessä. Jos et ole tyytyväinen tähän sivuun, käy muokkaamaassa Wikikirjastossa olevaa vastinetta, jos siitä saisi paremman. Tätä en ole korjannut kuin sen verran että markat olen muutanut euroiksi. En tiedä onko noita kaikkia väriainemerkkejä nykyään edes olemassa. Linkki Wikikirjaston oppaaseen

Etusivulle

Valid XHTML 1.0 Strict